Circle of life

juli 19, 2010

Äntligen har kennel Spisi’s första valpkull sett dagens ljus! Efter fem års väntan är de till sist här! Lyckan jag känner just nu är obeskrivlig, den går ut i varje liten cell i min kropp! Allting har gått kanonbra. Klockan 13:35 ringer Joel till mig. Jag är då på jobbet, mitt i ett besök. Hade förvarnat att jag väntade ett viktigt samtal och fick smita ut. I andra änden av luren är en något oroad Joel. ”Det är alldeles blött i soffan!”. Vattnet hade alltså gått och hennes temp låg på 36.9 en timme innan det. Nu hade tempen stigit och var 37.3, det var tydliga tecken på att nu är de dags. Jag skyndade mig att stänga ner allt på jobbet, meddela att jag skulle gå och sen sprang jag till bilen. På vägen till bilen hann jag även med att skicka iväg lite sms till alla de som ivrigt väntade på besked. När jag kom hem sitter Joel med Dyrkisen i valplådan. Hon är ganska lugn men man märker på henne att hon börjat få värkar. Klockan 14:10 börjar hon få riktigt kraftiga värkar. Hon fick sedan jobba på en stund för att föda fram sin första valp, en stor hane! Här är ordningen på valparna:

1. Hane, 14:36, 490 g
2. Hona, 14:45, 420 g
3. Hane, 14:50, 440 g – Mörkblått band
4. Hona, 14:55, 425 g – Gult band
5. Hane, 15:28, 450 g – Grönt band
6. Hane, 15:35, 355 g – Orange band
7. Hane, 17:04, 405 g – Turkost band
8. Hane, 17:12, 365 g – Oxblod/Brunt band

Som ni ser blev det alltså 8 valpar, varav 2 är tikar. Alla utom orange och grön bandad hane har vit svanstipp. Sedan varierar teckningen med vitt på tassar och bröst/hals. Ingen har dock vitt i ansiktet eller på några andra ställen och de är väldigt jämna i färgen. När valp nr 5 kom vår goda vän Paula kommit. Hon var med som moraliskt stöd, kändes skönt att ha med någon utifall att något jobbigt skulle hända. Paula är utbildad sjuksköterska och har själv fött upp fem kullar så hon har en hel del nyttig kunskap. Nu behövdes det tack och lov ingen insats, allt gick jätte bra! Paula fick avlösa Joel med att klippa navelsträngar och väga valparna så han kunde fokusera på att fota och hålla lilla Yra lugn. Yra tyckte det hela var rätt jobbigt i början. Men när Paula kom och Joel kunde sitta med henne så hon kunde se så lugnade hon sig. Dyrka brydde sig dock aldrig i att Yra var gnällig. Dyrkisen är en fenomenal mamma som skötte sin valpning perfekt. En strålande mor! Jag är så tacksam för allt stöd vi fått av familj, vänner och bekanta! Ni är ovärderliga! Jätte tack till Paula som följt oss hela helgen och haft ”jour” för att vara beredd att komma hit. Du är guld värd! Jätte tack också till Dyrkas uppfödare Sofie och Madelene Lönn, ni har också haft ”jour” åt oss och besvarat alla möjliga frågor. Ni är underbara! Sen fick jag nyss veta en väldigt tråkig sak som samtidigt är oerhört fascinerande. Klockan 14:00 idag hade valpkullens farfar, den legendariska Farao Anbubis Ramses, sitt sista besök hos veterinären. Han var 14 år gammal och han orkade inte längre. Så ungefär i samma stund som denna legendariska hane lämnade jordelivet födde Dyrka ett av hans barnbarn, en stor hane. Det är både otäckt, sorgligt och fantastiskt, allt på samma gång.

Nu ska jag dock inte tjata mer om hur underbara alla är utan ska istället bjuda på lite bilder så alla ni där ute får se hur underbart vackra vår första valpkull är.

    

    

     

     

     

    

 

15 svar till “Circle of life”

 1. Fina, fina mamma Dyrka! Underbara bilder och väldigt rara valpar! ;)

 2. Grattis i massor, man blir helt sjuk när man ser bilderna. Vilka go bitar och va många tjusiga killar det kommer att växa upp ( inte för att jag e förtjust i hanar :) )

 3. STORT GRATTIS!!!!

 4. GRATTIS!!!
  Då gissade jag inte helt fel, trodde på 8 småttingar men missade på fördelninge.
  Skönt att höra att allt har gått bra,ser fram emot att få följa utvecklingen på de små skönheterna.
  Ge Dyrka en kram från oss!!!

 5. Herre guuuuu vad stora dom är – en hanne på nästan 500g… det är skillnad det på våra .

  GRATTIS och lycka till med den vackra underbara kullen!

 6. detta är STORT vännen! :) så himla glad för din skull!!!! lycka till nu med allt så cs vi om 2 veckor! detta kommer bli toppen! kramsi

 7. Har varit inne och kikat dagligen det senaste och nu äntligen är dom här! Stort Stort grattis till er fina kull!

 8. Grattis! Vilka små knoddar ;)

 9. Åh så ljuvliga! Härligt att allt har gått bra, önskar all lycka till den nyblivna mamman och givetvis kennelmamman :) Kram!

 10. Underbara bilder på valparna och mor. Mayas första valp ut var också en stor hane som banade vägen för alla andra

 11. Grattis! Vilka ljuvliga små varelser. Va duktiga ni är!
  Grattiskramar från familjen i Norr!

 12. GRATTIS,GRATTIS,GRATTIS!!!!!!!!!!!!!!! vilka underbara valpar och så skönt att själva valpningen gick bra :). En stor medalj till dig också som kan vara på jobbet idag, fast hjärtat längtar efter de underbara 8:a…

  Lycka till nu, så hörs vi när allt lugnat sig liiite!
  Kram
  Kerstin

 13. Hej!
  Vilka sötnsar :-D Är det många som är tingade?
  Kramar

 14. Grattis till bäbisarna!
  Ingrid och moster Vilda

 15. Åh Grattis till alla underbara valpar och speciellt till duktiga Dyrka som har fått så fina barn!

Skriv ett svar