Pumla

december 23, 2010

 

Så här i juletid finns det myckert vackert att titta på, städer och hem fylls av strålande juldekorationer. Min absoluta favorit är pumlan! De är så vackra i sina olika färger och utsmyckning. Under min uppväxt hade vi som tradition att då och då ge varandra någon vacker pumla i julklapp, ja hela familjen är lite pummeltokiga… Men när jag sedan flyttade söderut fick jag till min stora fasa se att det inte såldes pumlor i butikerna. Det som såldes var julgranskulor! Hur sjutton kan något så vackert heta något så tråkigt och fult?  Tack och lov har detta så sakteligen börjat uppmärksammats runt om i landet. Hittade bland annat denna artikel i DN där någon skrivit dessa kloka ord:

Pumlan förtjänar både erkännande och spridning. Ett ord som julgranskula är bara en beskrivning. Pumla förkroppsligar för öga och öra tingestens i fråga innersta väsen.

Men det är inte många i min omgivning som håller med om detta. När jag yttrar ordet pumla tittar folk på mig som om jag sagt något på ett utomjordiskt språk. Detta efterföljs ofta av ordentliga skrattsalvor och sedan har de glömt bort exakt vad det var för lustigt ord jag använde. Men skam den som ger sig! Min älskade sambo har i alla fall börjat säga pumla och ingen är gladare än jag. För här i huset (läs lägenheten) finns det sannerligen inga julgranskulor, bara vackra pumlor!

5 svar till “Pumla”

  1. Har aldrig hört ordet innan, men man ska väl lära sig något nytt varje dag! :)

  2. Har heller aldrig hört ordet innan. Akta så inte Yra välter granen och krashar dina pumlor :)

  3. Har hört ”pumla” i en av Fredriks Lindströms programserier, minns ej vilken, där han rankade ord i topplistor, fula ord, mindre kända bra ord (pumla) osv. Ja, det är ett bra ord, men har aldrig använt det. Okänt i södra delarna av landet? Är den utsmyckade pumlan er egen? Jättefin! Jag gillar glasfåglarna med änglahårsvingar och spirorna, helst äkta gammaldags (alltså inte nygjorda versioner).

  4. Ordet pumla är mest känt i norrbotten/lappland men tydligen har det även en viss förekomst i skåne. Yepp, pumlan på bild är våran. Fick den av min familj förra året :)

  5. Vad pumla betyder fick jag verklien lära mig förra vintern då jag bodde i Norr. Hade aldrig hört det förr och ett pumla vs kula-krig uppstod. Kände mig lite i underläge…

Skriv ett svar