Dyrka

Snabba fakta…
Namn: Enigma Superlicious Outfit, ”Dyrka”
Ras: Faraohund
Född:
2006-05-03
Höjd:
59.5 cm – Se Dyrkas växtkurva (LBS)
Vikt:
ca 21 kg
Efter:
FINUCH NordV-05 Siphra’s Pied Piper
Undan:
Int, S, N, DK, Fin, PL Ch.
EUW-05 NordV-05-07 WW-06 SV-06 NV-07 SBIS BIS Enigma Surprise Me
Resultat: 3 CERT, 1 CACIB, 1 R-CACIB,
1 BIS-1 baby på SvVK
Titlar:
SE CH
Hälsa:
Ögonlyst UA 090820 
Fulltandad med korrekt bett
Uppfödare: Kennel Enigma

Dyrka är den bedårande röding som jag väntat på sedan julen 2004 då det blev bestämt att vår flock skulle utökas med en faraotik. Efter en del otur och sedan helt plötsligt en enorm tur så fick jag till sist min starkt efterlängtade Dyrka! Det skulle aldrig gått utan underbara uppfödare och jag är dem evigt tacksamma för denna gåva. Jag har väntat så länge på denna vackra tös och jag kommer sannerligen att dyrka marken hon går på.

Min lilla Dyrka är den som föddes som nr 4. Då hon föddes så hälsade hon världen med en söt liten morrning! Tämligen originellt! Hon har dessutom varit först med att göra det mesta i kullen. Hennes uppfödare har berättat att hon var först att klättra över kanten ur valplådan och klättra på kompostgallret när de var i komposthagen och hon var den som var först med att vifta på svansen då de kom in till valparna. Dyrka är en väldigt positiv tös (vilket hela kullen är) och hon är troligen den keligaste hund som vandrar på denna jord! Att ta för sig av närhet är inget problem för henne, pratar man lite snällt åt henne om hon ligger i soffan så slänger hon sig på rygg för att få sin goa mage kliad. Samtidigt flinar hon sött åt en. Vill hon kela så ser hon alltid till att man förstår det och verkligen myser med henne.

  

Dyrka är verkligen en underbar hund på alla sätt och vis. Hon är rätt enkel att arbeta med och hon vill verkligen lära sig. Om hon stöter på nya saker som är lite läskiga så vill hon ändå ta för sig, hennes nyfikenhet är stor och hon har ett stort intresse i det mesta. Föremålsintresset är det sannerligen inget fel på! Allt som rör sig är något som kan och bör jagas. Att hon har ett starkt föremålsintresse har verkligen kommit till nytta då jag tränat lydnad och agility med henne. En boll som kastas åt henne eller en kampstund är en fantastisk belöning för Dyrka. Denna tös anpassar sig snabbt till nya miljöer och tar för sig av livet! Som 6 månader ung valp gjorde hon sin första tågresa. Den varade i 20 timmar och hon låg helt stilla på sätet hela tiden och sa inte ett knyst! Det spelade ingen roll att det var fullt med folk och hundar och andra djur. Hon är oerhört enkel att ha och göra med och vet vart gränserna går i hemmet. Hon är inte den som försöker testa gränser genom att stjäla mat, snarare motsatsen! Om jag råkat glömma att säga ”varsågod” när jag ställt ner hennes mat så tar hon den inte. Istället väntar hon snällt en stund inne i köket innan hon sen går till mig och försöker få mig att förstå vad jag missat. När jag sedan ger det efterlängtade ”varsågod” så flyger damen till maten!

Dyrka är världens goaste med andra hundar och djur. Hon kommer bra överens med alla och är extremt tydlig i sitt språk. Hon är helt underbart duktig och försiktig när hon leker med små valpar, vet precis hur hon kan göra utan att det blir för hårdhänt. Dyrka verkar dock tro att hon är i en pinschers storlek för hon kan tycka att hundar som är större än henne själv eller kanske lika stor som henne är liiiite läskiga ibland. Det är som att hon inte riktigt förstått att hon ju faktiskt är en stor tösabit. Dyrka är ingen pratig faraohund men däremot ler hon mer än gärna! Varje gång man ber om en puss får man ett vackert leende av henne.

 

Dyrka roas med att få träna lite trix, lydnad och agility blandat med utställningsträning och lite viltspår. Dyrka har även fått testa på lite LC, dvs lure-coursing, och tyckte det var kanonkul! Som ni märker jobbar vi med lite av varje, vi gör helt enkelt det vi tycker är kul för stunden! Hur långt vi kommer i de olika aktiviteterna får tiden utvisa, vi gör det ändå bara för att ha roligt tillsammans. Men det finns en planering för min älskade Dyrka. Sommaren 2010 ska hon nämligen gå i aveln för min och min kennelkompanjons kennel Spisi’s! Detta är oerhört spännande för oss och vi ser verkligen fram emot att ta en valpkull på Dyrkisen. Mer information om kullen finns att läsa på vår kennelhemsida.