Dyrkas växtkurva (LBS)

Här kan du följa Dyrkas utveckling i bild och text!
Allt eftersom tiden går uppdateras denna sida så man tydligt kan följa Dyrkas utveckling.
Överst finns en liten vikt/höjd tabell som kommer uppdateras oftare än den bildliga utvecklingen.
Datum Ålder Höjd Vikt
3/7 8,5 v (2 mån) 35 cm 6.5 kg
10/7 9,5 v 37.5 cm 7 kg
17/7 10,5 v 39.5 cm 8 kg
24/7 11,5 v 41 cm 8.5 kg
31/7 12,5 v 43 cm 10 kg
7/8 13,5 v (3 mån) 45 cm 11 kg
14/8 14,5 v 47 cm 11.5 kg
23/8 16 v 48 cm 12 kg
30/8 17 v 50 cm 13 kg
6/9 18 v (4 mån) 51 cm 14 kg
13/9 19 v 51.5 cm 15.5 kg
27/9 21 v 53 cm 15.5 kg
4/10 22 v (5 mån) 55 cm 16 kg
11/10 23 v 55.5 cm 16 kg
3/11 6 månader 57.5 cm 17.5 kg
3/12 7 månader 59 cm 18.5 kg
5/12 8 månader 59.5 cm 20 kg
21/4 11.5 månader 59.5 cm 21 kg
3/10 17 månader 59.5 cm 22 kg
17 månader | Vikt: 22 kg | Mankhöjd: 59.5 cm
Under hösten fortsatte Dyrkas kropp att utvecklas och mogna och på bara 2 månader har hon djupat till sig i kroppen och helheten har verkligen fallit på plats nu. Huvudet har inte utvecklats desto mer men hennes rörelser däremot har det fortsatt att hända saker med! Ryggen släpper hon riktigt bra nu och hon har verkligen börjat ta ut steget ordentligt bakåt med bakbenen. Det är så härligt att se! Nu har jag också äntligen hittat rätt sätt att värma upp henne på och vet hur mycket som krävs för att det ska bli riktigt bra. Vi mognar verkligen tillsammans i ringen! Rent mentalt händer det verkligen grejer. Spökperioderna hoppar och far fortfarande. Under hösten har ett löp varit på G, hon har kissat oftare och verkligen varit intressant för hanhundar. Kring den 10/10 började hon få mörka flytningar och svullnade upp kring smulan. Löpet kom igång den 14/10 när vi var på utställning, perfekt tajming… Vi fortsätter att arbeta med hundmöten på våra promenader och det är en klar förbättring nu. I samband med att löpet nu sätter igång så kom dock en viss osäkerhet vid hantering. Så detta ska vi nu jobba lite extra på. Nu under hösten har Dyrka ätit 6 dl mat om dagen fördelat på 2 mål.
15 månader| Vikt: 21 kg | Mankhöjd: 59.5 cm
Under våren och sommaren hände mycket i Dyrkas kropp. Hennes rygg och rörelser stabiliserades markant! Hennes huvud har som synes utvecklats och blivit ädlare och mycket mognare i uttryck och hållning. Dyrka har sannerligen blivit en ung dam nu! Genom sommaren har Dyrka då och då haft lite spökperioder. Det kommer och det går. Det som ändock lyser igenom är hennes starka nyfikenhet! Hon har även ett oerhört bra föremålsintresse och jaktinstinkten bara växer och växer. Under sommaren har vi dock fått arbeta en del med hundmöten. Dyrka har blivit lite osäker och allt för sprallig och stursk vid hundmöten. träningen går sakta men säkert framåt och vi gör små framsteg varje dag. Att umgås med andra hundar är inget problem, det är just mötena på promenaderna som är problemet. Förmodligen hör detta starkt ihop med Dyrkas pendlande in och ut ur spökperioder. Det är mycket som händer i hennes söta lilla huvud! När det gäller mat så har hon under våren och sommaren ätit 8 dl mat om dagen fördelat på 3 mål.
11.5 månader |Vikt: 21 kg | Mankhöjd: 59.5 cm
Det har inte hänt så mycket från 10 månaders fasen. Hon är inte lika ”spökig” längre men vissa barn kan vara lite läskiga. Vaktandet har nu den 14/4 visat sig utomhus för första gången. Jag satt ute på gården med båda hundarna uppbundna och solade och läste en bok. När det då kom en person och skulle hälsa på mig så larmade Dyrka åt mig. Men sen var hon som alltid lika glad att någon kom och hälsade på oss. Vaktandet är på en lagom nivå och hon känns inte osäker eller rädd, det handlar främst om att tala om för mig att det är någon som kommer. Springträningen går framåt och nu får vi upp fronten bättre, men den är lite flamsig och ostabil istället. Det kan vi leva med för stunden. Hon har dessutom väldigt mycket drive i bakpartiet och springer lite under sig själv, sträcker inte ut helt bakåt och får därmed inte en bra topline under rörelse. Detta är något som kommer försvinna av sig självt när Dyrka hittar en balans i all drive och exaltering som hon får när hon ställs. Så vi väntar ut det men försöker samtidigt fokusera träningen på så väl att hålla fronten uppe som att träna på att ha ett lugn kombinerat med drive i rörelserna. Hon är oerhört duktig och lättlärd och älskar verkligen att träna. Lydnadsträningen har kommit igång lite mer igen nu och hon har även fått testa på lite agility. Det är väldigt populärt, hon älskar att få jobba! Hon har vid 11 månaders ålder börjat fälla ordentligt med päls. Hennes vinklar sätter sig mer och mer och kroppen utvecklas nu mer åt att bli en elegant ung dam istället för en gänglig liten tös. Den 6/4 hade hon ätit ytterligare 15 kg mat. Från den 13/4 äter hon 6 dl mat om dagen fördelat på 3 mål.
10 månader | Vikt: — kg | Mankhöjd: — cm
Nu har det börjat hända saker i damens huvud. Från det att hon blev 9 månader gammal har det börjat dyka upp spöken lite här och var. Hon började visa lite sidor som kan räknas in till att vara allmänt ”unghundsjobbig”. Utomhus ser hon en väldans massa spöken och den 5/2 (dvs då hon var 9 månader gammal) vaktar hon för första gången inomhus! Hon satt i soffan i vardagsrummet och kollade ut som vanligt och såg en hund. Hon började skälla och boffa och moffa åt den och var allmänt irriterad, frustrerad och arg för att den gick på ”hennes” gata. Dessa tendenser håller i sig ungefär 1 månad och därefter, dvs då hon blir 10 månader, så trappas det ner. Hon vaktar dock inte när det ringer på dörren eller låter i trapphuset. Den 21/2 hade Dyrka ätit ytterligare 15 kg mat och i samma veva började hon komma in i en fas då hon blev otroligt social! Hon var ständigt kelsugen och kontaktsökande, bla genom att pocka på uppmärksamhet, lägga huvudet i famnen, stryka sig mot mig när jag stod upp osv. Hon kan fortfarande lämnas ensam helt utan problem, oavsett tid på dygnet. Rent exteriört händer det också en del. Hennes underkäke är på tillväxt, vinklarna ändrar sättning och bakhögheten har börjat försvinna ordentligt. Springträningen går si så där och pga detta fick hon en 2:a på sin officiella debut. Däremot är hon oerhört duktig på att ställa upp sig och låta sig hanteras. Hennes vita tipp finns ännu kvar, den är liten men fullt synlig. Då dyrka var 9-10 månader gammal fick hon 8 dl mat om dagen fördelat på 3 mål.
8 månader | Vikt: 20 kg | Mankhöjd: 59.5 cm
Den lilla damen har börjat hamna i lite roliga tillväxtfaser just nu! För tillfället är hon lite bakhög och det händer saker hela tiden med hennes kropp. I munnen har allt kommit fram och den 9/12-06 så fanns samtliga tänder på plats. I övrigt är hon i lite av en slags slyngelålder och busar på och testar lite gränser. Hon är dock ännu lugn och harmonisk och har lätt att slappna av. Då hon var 7½ månad gammal åkte hon tåg för första gången. Det var en resa på 19 timmar! Hon låg lugnt och snällt och sov hela resan och var oerhört lugn och sansad. Denna dam kan verkligen konsten att slappna av och är väldigt lätt att ha med sig överallt. Hon har nu också börjat få upp farten ordentligt då hon springer, styrseln i benen blir bara bättre och bättre. När det gäller att trava fint i ringen måste vi träna på att få upp henne lite för hon sjunker ner i fronten just nu. Förmodligen har det skett en liten felinlärning sedan tidigare så det ska vi råda bot på. Annars är hon ännu oerhört lättlärd och kan nu skratta och buga på kommando. Hon är väldigt duktig på inkallning och ställande under gång också. Hennes vilja att lära sig nya saker bara växer för dag. Hon äter så det står härliga till också! Den 15/1 hade hon ätit 62 kg hundmat sedan hon kom hem till mig! Tösen har en god aptit och då hon var 7 månader gammal fick hon 8 dl mat om dagen. Nu när hon är 8 månader får hon 10 dl mat om dagen fördelat på 3 mål, med andra ord äter hon nu 3 kg hundmat per vecka!
6 månader | Vikt: 17.5 kg | Mankhöjd: 57.5 cm
Nu har Dyrkas kropp börja få lite balans igen. De ädla och eleganta dragen utvecklas sakta men säkert mot en vacker dam. Det vita på svanstippen syns allt tydligare hela tiden, men det är ju ingen stor vitt topp så klart. Allt kliande i tänderna har hållt i sig fortfarande, det växer för fullt där inne i munnen! All träning har gått bra och det har visat sig på utställningarna. Hon sköter sig väldigt fint i ringen, både med mig och andra. Väldigt kul att se! Dyrka roar sig själv fortfarande och är otroligt lugn och trevlig att ha och göra med. Dock har hon hamnat lite i en fas där hon envisas med att dra lite i kopplet på promenaderna. Men i övrigt är hon ännu rena drömmen! Hon börjar utveckla sin personlighet mer och mer för varje dag som går och ger mig många många skratt. Hon har en helt otroligt underbar personlighet. Hon ta allt med stor ro, t ex kunde hon ligga i min famn, på rygg, med täcke och polokrage på sig, och sova på en hundutställning i ett ridhus med mycket folk och massor av hundar och det var trångt och väldigt livat. Ja hon tar verkligen omgivningen med stort lugn! utomhus är hon otroligt nyfiken på andra människor och vill sååå gärna fram och hälsa. Hon äter 6 dl mat om dagen.
5 månader | Vikt: 16 kg | Mankhöjd: 55 cm
Som ni kan se så har det hänt en del med Dyrkas kropp nu! Hon börjar bli mer och mer ädel i både kropp och huvud. Hon börjar få lite ädlare och elegantare linjer, inte lika mycket ”valplull” längre! Hennes vita strån på svanstippen blir bara fler och fler nu. Man ser dom lite tydligare nu än för 1 månad sedan när man kollar från håll på svanstippen. Alla valptänder verkar ha lossnat nu och det växer nya för fullt, vilket innebär att det går en heeeel del ben här hemma. Men hon är duktig och tuggar enbart på ben och sina leksaker, aldrig något annat! All träning går som på räls. I lydnaden tränar bla vi på ställanden, inkallning och sitta kvar. Hon är otroligt duktig och lär sig väldigt snabbt. Klickerträningen fungerar utmärkt här och hon bjuder självmant på flera beteenden i träningen. Med utställningsträningen går det bättre och bättre. Vi jobbar på att hitta en balans med fronten och bakstället och Dyrka sköter sig fin fint! Fortfarande fungerar det utmärkt att lämna henne ensam. Hon ligger lugnt i sin bädd och sover eller tuggar ben. Har som längst lämnat henne 4 timmar och hon har legat tyst och snällt varje gång. Rumsrenheten fungerar fint också. Ännu säger hon inget när hon behöver ut, hon visar det bara genom sitt speciella vandrande. Är hon riktigt uppspelt kan det hände en olycka för att hon inte hinner visa mig att hon behöver ut men annars gör hon bara behoven utomhus. Inte ens då hon lämnas ensam gör hon inne! När hon blev 20 veckor så började Dyrka skratta riktigt riktigt mycket! Sedan dess så skrattar hon rätt ofta faktiskt. Då hon var 21 veckor gammal så hade hon ätit ytterligare 15 kg mat och just nu äter hon 6 dl mat om dagen.
4 månader (18 veckor) |Vikt: 14 kg | Mankhöjd: 51 cm
Och så har tösen vuxit om Vilja! Det händer mycket just nu, det tappas tänder för fullt och det kommer nya hela tiden. Det kliar en hel del så det går åt en väldans massa ben just nu. Fortfarande är hon som en dröm. Hon utvecklas väldigt fint och all träning fungerar utmärkt. Utställningsträningen går verkligen framåt, trots att vi varit lite dåliga på att träna med det. Hon ställer in sig väldigt fint i rätt position av sig själv, både med kedjan uppe vid nacken och då kedjan hänger löst. Hennes krummande med ryggen är nästan helt borta, hon har lärt sig mer att slappna av nu även när kedjan är uppe. Vi ska öka på med ”lekfaktorn” i träningen för att få henne ännu mer på ”sina tår” så resningen verkligen kommer till sin rätt och så att hon ”släpper” svansen lite också. Vi har börjat träna lite mer på springandet nu och det går jätte fint. Hon har en sådan otrolig kontakt med mig men det vill jag träna bort just i utställningsringen. Hennes rörelser kommer ännu mer till sin rätt då hon har fokus rätt fram istället för på mig. Hon har verkligen fina rörelser och rör sig fram med kraftfulla men samtidigt lätta steg. Hon har väldigt fint driv i sina rörelser! Hennes vita strån på svansen har inte blivit fler ännu men hennes vita på bröstet har börjat synas lite tydligare nu. Spännande! Hon äter ännu 7 dl mat om dagen.
16 veckor | Vikt: 12 kg | Mankhöjd: 48 cm
Nu är Dyrka knappt ½ cm högre än Vilja! Den 18/8 var Dyrka 15 veckor och hade då ätit upp 11 kg hundmat… För att växa måste man äta mycket! Allting går verkligen kanon med damen. Utställningsträningen går bättre och bättre, just nu vänjer jag henne vid att ha kedjan uppe vid nacken då hon springer och då hon friställs. Hon gör enorma framsteg hela tiden men ibland vill hon krumma ryggen en aningen då hon har kedjan där uppe. Men det är en vanesak. Hon blir bara mörkare och mörkare känns det som och tyvärr har hon nu bara ca 10 vita strån på svanstippen. Jag hoppas ännu på att de strån hon bitit bort förut ska komma tillbaka så småningom. Hennes huvud har verkligen utvecklats senaste tiden. Hon börjar få lite längd i huvudet och har väldigt fina parallella plan. Hennes uttryck blir bara underbara och underbarare, ja hon har sannerligen karisma!
3 månader (13 veckor) | Vikt: 121 kg | Mankhöjd: 45 cm
Nu är Dyrka verkligen inte liten längre. Bara 2 cm lägre än Vilja och det märks! Hon är fortfarande väldigt följsam och lätt att träna med. Fortfarande är hon självständig och roar sig själv väldigt bra. Inomhus håller hon sig lugn men ibland kommer ett litet faraorus och då blir det time-out i buren. Det finner hon sig nöjt med och lägger sig genast till tro och vilar. Hon fungerar helt utmärkt att lämna ensam hemma, hon bryr sig inte alls om att man går ifrån henne. Hon är otroligt glad och framåt mot allt och alla och hennes vackra uttryck har fångat mångas intresse på promenaderna. Hennes krafsande efter att hon gjort sina behov har hon slutat med nästan helt, någon enstaka gång kan det hända att hon krafsat ytterst lite. Hennes vita svanstipp är inte lika vit, för lilla tösen tycker det är väldigt roligt att jaga sin svans och då råkar hon ofta slita bort just de vita stråna längst ut. Förhoppningsvis kommer de tillbaka (just nu är de kanske bara 6 stycken kvar). Hon äter just nu ca 7 dl mat om dagen.
10,5 veckor | Vikt: 8 kg | Mankhöjd: 39.5 cm
Dyrka växer så det knakar! Som ni ser har hon vuxit nästan 5 cm på 2 veckor, det ni! Just nu har hennes kropp inte riktigt hunnit med benen som verkligen vuxit ordentligt, så hon är väl inte i sin vackraste fas rent kroppsligt *ler* Huvudet utvecklas fin fint, hennes otroliga uttryck och charm finns där hela tiden och utvecklas för var dag som går. Till min lycka så blir hennes svanstopp bara vitare och vitare, den syns tydligare för varje dag som går! Allting går som på räls med sötnosen, hon är otroligt lyhörd och följsam och är samtidigt väldigt självständig och självgående, ja hon har en perfekt balans av dom egenskaperna. När hon var 9 veckor gammal så började hon för första gången att krafsa med bakbenen efter att hon kissat/bajsat! Det gör hon nu bara efter vissa gånger. Hon äter just nu ca 5½ dl mat om dagen.
2 månader (8,5 veckor) | Vikt: 6.5 kg | Mankhöjd: 35 cm
Dyrkas första vecka hos oss har gått över förväntan. Hon lär sig otroligt snabbt och är väldigt följsam och lyssnar bra. Samtidigt är hon oerhört självständig och leker själv och bryr sig inte om vi är i rummet eller ej då hon ska leka eller sova. Hon äter och sover bra och gör sina behov ute. Hon visar tydligt när hon behöver gå ut så ytterst få olyckor har skett. Hon har ett uttryck som heter duga och hennes charm är fenomenal. Hon är inte bara valpsöt, hon är redan nu otroligt vacker med ett uttryck ytterst få valpar har måste jag säga. Visserligen är jag lite partisk men hon har något visst i sin hållning och sitt uttryck och det går inte att ta miste på. Hon äter nu ca 4 dl om dagen.