Yra

Snabba fakta…
Namn: Enigma After Me Please, ”Yra”
Ras: Basenji
Född:
2009-12-18
Höjd:
ca 38.5 cm - Se Yras växtkurva (LBS)
Vikt:
ca 9,5 kg
Efter:
Multi ch. Multi winner Faraoland Point Taken
Undan:
Ch. NordV-07 NordJV-07 Enigma Touch Of Magic
Resultat: 7 CERT, 5 CACIB, 1 BIG-4, flertalet BIR/BIM, 1 BIS-valp SKK, 2:a btk på Puppy of the year 2010.
Titlar:
 SE UCH, FI UCH, N UCH HeW-12, SE W-12
Hälsa:
Fanconi syndrome DNA/linked marker test: Probably Carrier
HD-grad A
Öga UA 120913
Uppfödare: Kennel Enigma

Yra är en underbar liten tös som bara yrde in i våra liv! Helt oplanerat och oförberett! Till skillnad mot Dyrka som jag väntade på i 2 år så bestämdes det att vi skulle ha Yra när hon var 4 veckor gammal. Har lääänge haft ögonen på rasen men kände att jag kan vänta ett tag innan det blir en basenji här hemma. Men Joel föll pladask för kullen och Sofie gjorde ju inte saken lättare när hon verkligen sålde in godingarna i mitt hjärta! Yra har vi på foder, dvs hon ska om allt går som det ska gå i avel hos kennel Enigma. Innan dess ska det bli en hel del utställningar som hon ska yra runt på! Ska bli oerhört spännande att få uppleva denna fantastiska ras på hemmaplan. Särskilt spännande är det för Joel då detta är hans första hund som han får vara med från valpstadiet.  Yra har en väldigt orginell teckning, på bröstet har hon nämligen ett rött område som formar ett hjärta! Hur sött som helst! Hennes uppfödare har berättat att Yra var först att klättra över kanten på valphagen och hon var den som var först med att komma fram till kompostgallren när de kom in till valparna.

  

Idag är Yra fortfarande en kavat tjej med skinn på näsan. Inget skrämmer henne och hon vill gärna utforska sin omgivning. Hon är väldigt följsamt och oerhört lättlärd! Hon älskar att lära sig nya saker och är extremt ivirg när klickern kommer fram. Hon blir tokig när vi tränar med de andra töserna och hon inte får vara med. Yra är även en väldigt go basenji, hon vill mysa med alla som hälsar på henne! Snällare basenjiflicka får man nog leta efter. Helst vill hon bara få krypa upp i famnen hos någon och få kramas hela dagen lång. När hon inte får komma och ligga i famnen hos någon av oss så ligger hon helst någon av faraotöserna. Hon är lite som prinsessan på ärten. Yra är för övrigt en fena på att bädda! I sin utställningsbur har hon ett täcke som hon bäddar ner sig i så man inte alls ser henne. Hon har lurat många att tror att hon inte ens är i buren…

Yra påbörjade sin utställningskarriär 2010 och det gick lysande bra! Flertalet BIM-valp på SKK utställningar och en BIS-valp på SKK utställning. På Puppy Of The Year 2010 (hölls 2011) blev Yra 2:a bästa tik, endast slagen av tikvalpen som vann hela tävlingen. Yra älskar att visa upp sig och hon rör sig som en dröm!  Ja hon är en riktig ”moving machine”! Så tiden får utvisa hur långt hon kan gå. Men vi har stora förhoppningar på denna speciella tös. Hennes skönhet går helt enkelt inte att missa!

 

Med sina sockersöta pepparkornsögon kan Yra få ens hjärta att smälta hur enkelt som helst. Tur är väl det för det finns en hel del hyss och bus i henne också. Yra älskar att härja runt och leka, ja hon kan vara ett litet yrväder när hon sätter den sidan till. Men trots sina små egenheter har vi ännu inte träffat på någon som inte fallit totalt för denna sockersöta prinsessa.