Yras tillväxtkurva (LBS)

Här kan du följa Yras utveckling i bild och text!
Allt eftersom tiden går uppdateras denna sida så man tydligt kan följa Yras
utveckling.
4.5 månader | Vikt: ca 9 kg | Mankhöjd: ? cm
Nu är tandlossningen i full gång. Alla incisiver är utbytta och några molarer och premolarer också. En hörntand har också lossnat, så nu händer det saker. Hon är riktigt duktig på att inte bita så mycket längre. Att vänta och stanna kan hon bra i vardagen nu. Utanför ytterdörren sitter hon snällt och väntar tills vi gått in och sagt varsågod. Hon väntar snällt när vi torkar hennes tassar. Yra förstår nu när vi säger åt henne att gå och lägga sig i soffan och ligger snällt där när vi sitter och äter. Vi tränar fortfarande på friställande och har övat utomhus också. Hon sköter sig exemplariskt trots massor av störningar. Nu kan Yra ligga på kommando och hon blir mer och mer aktiv när vi tar fram klickern. Utomhus har hon blivit mycket duktigare på att ta kontakt när vi är på främmande platser men vi har lite kontaktträning kvar att göra. Hon kan nu hålla sig riktigt bra och behöver inte alls ut lika ofta. Vi fortsätter att träna lite på att lämna henne utan Dyrka. Yra sover fortfarande hela nätterna i sin bur och äter nu 3 dl mat om dagen.
16 veckor | Vikt: ca 8 kg | Mankhöjd: ? cm
Tandlossningen har börjat på riktigt, har sett att några av hennes incisiver lossnat för att ge plats för de nya. Därför är hon självklart rätt tuggig nu. Hon är dessutom väldigt full av energi, mer än tidigare! Hon får då och då ta lite time-out för att lugna sig i allt bus. Det märks att hon börjar bli stor nu, hon börjar få vuxenpäls! Lite valppäls är så klart kvar men det är en avsevärd skillnad. Vi tränar fortfarande på samma saker och det märks att hon börjar förstå skillnaden mellan vänta och stanna. När vi tränar friställande eller tar fram klickern brukar hon ofta småvifta lite på sin söta lilla svans, hon älskar träningen! Vi har nu också börjat träna med att ha på ett utställningskoppel vid friställandet, det bryr hon sig inte alls om. Utomhus är det fortfarande mycket spännande med omvärlden men hon är fortfarande väldigt lyhörd och kommer när vi ropar. Yra börjar nu kunna hålla sig mer och behöver inte alltid kissa efter hon ätit. Vi fortsätter att träna lite på att lämna henne utan Dyrka. Yra sover fortfarande hela nätterna i sin bur och äter ännu 4 dl mat om dagen.
14 veckor | Vikt: ca 7 kg | Mankhöjd: ? cm
Nu har det börjat bli dags för tandlossningen. Det märks på Yras tuggande… Det kliar förmodligen en hel del och alla våra gäster ska sannerligen tuggas på. Vi arbetar med stanna, vänta, ligg och friställande. Utomhus har hon blivit mer och mer uppmärksam på sin omgivning, att gå ut och göra sina behov går nu inte lika snabbt. Allting ska inspekteras! Ensamhetsträningen är inga problem alls och hon kan lämnas några timmar vid flera tillfällen under samma dag. Vi fortsätter att träna lite på att lämna henne utan Dyrka. Yra sover numera hela nätterna i sin bur och kommer upp i sängen och myser på morgonkvisten. Sovmorgon till kl 12 är inga problem! Hon äter fortfarande 4 dl mat om dagen.
12 veckor | Vikt: ca 5.4 kg | Mankhöjd: ? cm
Yra har nu växt i sin kropp lite bättre, inte bara ben på henne nu! Hennes uttryck är lika mjukt och fint och självklart charmar hon alla. När vi kommer hem eller när vi får besök så viftar hon väldigt ivrigt på sin lilla knorr och öronen åker så långt bak det går och hon vill bara pussas i massor. Så ljuvlig! Vi arbetar lite med att stanna, vänta och ligg. Men vi tar allting sakta men säkert och leker fram allt. Yra tycker dock att det är oerhört kul att träna och visar upp mer och mer beteenden när klickern kommer fram. Hon är fortfarande duktig på at lämnas ensam hemma och kan nu vara hemma med Dyrka i några timmar. Men hon blir lite ledsen när vi går ut med bara Dyrka. Att åka bil själv börjar gå bättre, hon skriker lite men lugnar sig ganska snabbt. Hon är fortfarande ganska tuggig, men främst på gäster. Hon snuttar fortfarande på våra händer, särskilt på morgonen. På nätterna sover hon halva natten i sin bur och halva natten i sängen. Hon är jätte duktig på att hålla sig  Hon äter just nu  4 dl mat om dagen.
10 veckor | Vikt: ca 4 kg | Mankhöjd: ? cm
Lilla Yra har nu vuxit en hel del på höjden, vi har dock inte kunnat mäta henne men det syns! Hon har fortfarande ett helt bedårande sött uttryck och fortfarande charmar hon varenda kotte som träffar henne. Under de två veckor som vi haft henne har hon verkligen visat hur lättlärd hon är. Hon kan nu sitta och vänta och ta ögonkontakt för att få komma in efter en kissrunda samt då hon ska få sin mat. Hon kan sitt, stå och snurra och kommer alltid vid inkallning. Hon vill gärna vara med och se vad som händer och vill hon ha kontakt kommer hon och sätter sig/lägger sig vid våra fötter. Några få olyckor har hänt men då har det varit vårt eget fel. Yra är väldigt duktig på att vara i sin bur och i en valphage och har inga problem med att bli lämnad ensam. Hon har börjar bli ganska tuggig, kliar i tänderna! Men ibland är det mer i form av ett snuttande, hon tar vår hand i munnen och trycker med tungan. Hon äter just nu ca 4 dl mat om dagen.
8 veckor | Vikt: 3 kg | Mankhöjd: ? cm
Yra kom hem till oss på sin 8 veckors dag. Bilresan hem gick över förväntan, hon låg snällt och sov i min famn hela resan. Under hennes första vecka hos oss har vi märkt att hon lär sig otroligt snabbt och är väldigt följsam och lyssnar bra. Precis som Dyrka var så är hon oerhört självständig och leker själv och bryr sig inte om vi är i rummet eller ej då hon ska leka eller sova. Hon tar dock gärna initiativ till att leka med oss och är nyfiken på vad vi gör. Hon äter och sover bra och gör sina behov ute. Hon visar tydligt när hon behöver gå ut och endast en olycka har hänt under första veckan. Yra har redan charmat ALLA som träffat henne. Hon är oerhört social med främmande människor och vill gärna utforska nya miljöer. Hon äter nu ca 4 dl om dagen.
6 veckor | Vikt: ? kg | Mankhöjd: ? cm
Yra bor fortfarande hemma hos sin uppfödare och är precis som sina syskon väldigt glada, sociala och framåt.